Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku - 10

Ekonomik değer taşıyan eşya ve hizmetlerin para karşılığı sunulması veya ekonomik değer taşıyan başka eşya ve hizmetlerle değiştirilmesine ticaret denir. Ticaretin kaynağı insanın ihtiyaçlarını karşılama gereksinimidir ve insan hayatındaki temel rolüyle ticaret, sosyal hayata önemli oranda şekil verir. Sosyal hayatın parçası olan pek çok faaliyet gibi ticaret de toplumlar tarafından kurallara konu edilmiş, belirli sınırlar içine alınmıştır. 

 

Sunulan mal ve hizmetlerin ne olduğu, coğrafi koşullardaki farklılıklar gibi pek çok etken, ticari kuralları ne kadar çeşitlendirmiş olursa olsun ticarete ilişkin kurallar koyulurken ortak amaç ticari hayatta belirliliği arttırarak güvenli ve sürdürülebilir bir ticari ortam sağlamak olmuştur. Bugün bu ortamın güvenliği modern hukuk ilkeleri ve kuralları ile sağlanır.

 

Ticari hayatı konu alan hukuk dalına Ticaret Hukuku denir. Ticaret Hukuku ticari faaliyette bulunan tarafların hak ve yükümlülüklerinin düzenlendiği bir özel hukuk alanıdır. Ülkemizde ticarete ilişkin en kapsamlı kanun 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’dur. Ancak aynı zamanda ticaret hukukuna ilişkin hükümler barındıran başka kanunlar da bulunur. 

 

Ticaret yapılan alanların çeşitliliğine paralel olarak Ticaret Hukuku da kapsamı oldukça geniş bir alandır. Ticaret Hukuku bir Medeni Hukuk dalıdır ve Borçlar Hukuku’yla benzerlik gösterir. Bu benzerliğin kaynağı Ticaret Hukuku’nun Borçlar Hukuku’ndan doğmuş olmasıdır. Konuları benzer olmasına karşın Ticaret Hukuku düzenlemeleri genel anlamda ticarete ilişkin düzenlemelerdir.

 

Şirketler Hukuku Ticaret hukukunun alt dallarından biridir ve bugün ticari hayatın en önemli aktörlerinden olan şirketleri konu alır. Şirketlere ilişkin düzlemeler ticari şirketler bakımından 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda, adi şirketler bakımındansa 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yer alır. Şirketler Hukuku şirketlerin kurulmasından önceki ve sona ermesinden sonraki süreçlere kadar şirketlerin tâbi olduğu kuralların düzenlendiği ve şirket faaliyetlerinin sınırlarının çizildiği güvenli ve sürdürülebilir bir ticaret ortamının oluşturulmasında önemli role sahip bir hukuk dalıdır.
 

YASAL UYARI

Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kuralları bağlamında bilgilendirme amaçlı olup reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.