Kira ve Tahliye Hukuku

Kira ve Tahliye Hukuku - 8

Kiraya veren ve kiracı ilişkilerine toplumda sıkça rastlanmaktadır. Bu tip ilişkilerin kurulmasına, sürdürülmesine ve bu ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümüne dair çalışmaların yapıldığı hukuk alanına Kira ve Tahliye Hukuku denir. Son zamanlarda yapılan yasal değişiklikler ve diğer etkenlerden kaynaklı kira uyuşmazlıklarında oldukça artış görülmüş ve Mahkemelerdeki dava sayıları artmıştır.

 

 Kira ve Tahliye Hukuku hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendirmesi dolayısıyla neredeyse tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve hatta yabancı uyruklu olup Türkiye’de ikamet eden kişileri ilgilendiren bir alandır. Esasen bu hukuk dalını Kira Hukuku ve Tahliye Hukuku diye iki ayırmak da mümkündür. Bunlardan birincisi kira ilişkisinin kurulmasını ve sürdürülmesini, ikincisi ise kira ilişkisinin sona ermesiyle kiracının taşınmazdan tahliyesini konu alır. Kiracı genel olarak hukuken korunan taraftır. Ancak bu durum her zaman kiracının korunduğu anlamına gelmez. 

 

Kiracının hakları olduğu gibi ev sahibinin de korunması gereken hakları bulunmaktadır. Taraflar arasında kiralanan ile alakalı bir uyuşmazlık meydana geldiğinde bu uyuşmazlığın çözümü için Kira ve Tahliye Hukuku’nu ilgilendiren kanun maddeleri devreye girecektir.

YASAL UYARI

Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kuralları bağlamında bilgilendirme amaçlı olup reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.