Ceza Hukuku
Hukuk sistemlerinde kişilerin haksız eylemlerinden sorumlu tutulabilmeleri için haksız fiillerin ne olduğu ve bu fiillerin yaptırımlarının önceden kanunlar ile tespit edilmiş olması gerekmektedir. Bu haksız fiiller doğurduğu sonuçlar bakımından iki ayrı sorumluluk doğurur. Gerçekleştirilen haksız fiil “Suç” olarak belirlenmiş bir fiil ise cezai sorumluluk gündeme gelecektir. Fiilin suç teşkil eden bir fiil olmaması halinde sadece hukuki sorumluluktan söz edilir.
Ceza Hukukunun inceleme alanı; Maddi Ceza Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku(Şekli Ceza Hukuku) ve İnfaz Hukuku olarak üç kategoriye ayrılır. Maddi Ceza Hukuku; Ceza Hukuku Genel Hükümler ve Ceza Hukuku Özel Hükümler olarak ikiye ayrılır. Ceza Hukukunun Genel Hükümleri suçlar ve yaptırımlara ilişkin genel hükümleri ve tüm suçlar için uygulanacak ortak düzenlemeleri inceler. Ceza Hukukunun Özel Hükümleri ise her bir suçu ve yaptırımı özel olarak ele alır. Ceza Muhakemesi Hukuku, ceza araştırması ve yargılamasına ilişkin sürecin nasıl işleyeceğini incelerken; İnfaz Hukuku, ceza muhakemesi sonunda hükmedilen yaptırımların infazına ilişkin kuralları düzenler
Ceza Davalarında suç teşkil eden fiillerin yargılaması yapıldığından yargılama sonucu özgürlüğü kısıtlayıcı cezalar verilebilmektedir. Hukuk Davalarında bu tarz bir yaptırım söz konusu değildir.
YASAL UYARI
Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kuralları bağlamında bilgilendirme amaçlı olup reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.